فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام صفری، روح الله شریفی*، سعید عباسی صفحات 1-10

    چکیده استفاده از ترکیبات القاکننده مقاومت همچون ترکیبات فرار میکروبی، یک راهبرد نوین برای مهار بیمارگرهای گیاهی با استفاده از توان ژنتیکی گیاه است. در این پژوهش، اثر بازدارندگی ترکیبات القاکننده مقاومت بنزوتیازول، متیل سالیسیلات، متیل جاسمونات، بوتان دی ال، ایندول و استویین بر رشد قارچGaeumannomyces graminis var.  tritici  و همچنین مهار بیماری پاخوره گندم در شرایط گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. بذور گندم رقم پیشگام ضدعفونی سطحی شده و در محلول 100 میکرومولار ترکیبات القاکننده مقاومت و شاهد (آب مقطر) به مدت 30 دقیقه قرار داده شدند. بذرها در گلدان های حاوی مایه بیمارگر کشت شدند و گلدان ها به مدت 30 روز در شرایط گلخانه نگهداری شدند. آزمون بازدارندگی مستقیم رشد بیمارگر در شرایط تشتک پتری نشان داد که سه ترکیب ایندول، بوتان دی ال و استویین به عنوان بهترین تیمارها به ترتیب تنها باعث 29/14، 29/14 و 27/8 درصد بازدارندگی از رشد قارچ نسبت به شاهد شدند. ارزیابی صفات رشدی گندم نشان داد که تیمارهای مورد آزمایش در صفت وزن خشک ریشه تفاوت معنی داری با شاهد آلوده ایجاد نکردند ولی در صفت وزن خشک اندام هوایی، تیمارهای بنزوتیازول، استویین و متیل سالیسیلات وزن خشک را به صورت قابل توجهی افزایش دادند. همه ترکیبات مورد استفاده قادر بودند خسارت بیمارگر را به صورت قابل توجهی کاهش دهند. بیشترین کاهش بیماری نسبت به شاهد آلوده در تیمارهای بنزوتیازول و استویین مشاهده شد که شاخص بیماری را به ترتیب 87/60 و 39/57 درصد کاهش دادند. استفاده از ترکیبات القاکننده مقاومت می تواند رهیافتی امیدبخش در مهار بیماری پاخوره گندم باشد.

    کلیدواژگان: ترکیبات فرار، دفاع میزبان، مقاومت، Triticum aestivum
  • الهام روزدار، بهزاد حبیب پور*، محمدسعید مصدق، محمد محمودی سورستانی صفحات 11-27

    در این پژوهش پس از تهیه فرمولاسیون هایی از اسانس های پونه Mentha longifolia، نعناع فلفلی Mentha piperita  و لعل کوهستان Oliveria decumbens ، کیفیت فرمولاسیون های ساخته شده بر اساس روش FAO بررسی شد. سپس کارایی حشره کشی این ترکیبات در مقایسه با آفت کش های دایابون و استامی پرید علیه پوره سن اول و حشرات کامل شپشک آردآلود پنبهPhenacoccus solenopsis  در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه ای مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. تعداد پوره سن اول و حشره کامل شپشک در نوبت های یک روز قبل و سه، هفت و چهارده روز بعد از تیمار شمارش شد. میزانLC50  فرمولاسیون پونه، نعناع فلفلی، لعل کوهستان، دایابون، دایابون+ روغن کنجد و استامی پرید در آزمایشگاه روی حشرات کامل شپشک با گذشت 48 ساعت از زمان تیمار به ترتیب 55/164، 41/171، 92/195، 85/6177،  58/3316 و 28/69 میلی گرم بر لیتر و میزان همین شاخص در مورد پوره های سن اول به ترتیب 77/49، 13/55، 32/65، 10/4256، 89/2159 و 45/16 میلی گرم بر لیتر برآورد شد. نتایج زیست سنجی مزرعه ای نشان داد که اسانس های فرموله شده اثرات قابل قبولی روی مراحل رشدی شپشک آردآلود پنبه داشتند. آفت کش استامی پرید سمیت بیشتری نسبت به سایر ترکیبات داشت اما با گذشت زمان اثر آن کاهش یافت. نتایج به طور کلی نشان داد اسانس های فرموله شده به عنوان ترکیبات امیدبخش شناخته شده و می توانند به عنوان یک فرآورده کاربردی در مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، استامی پرید، دایابون، شپشک آردآلود پنبه، فرمولاسیون
  • ناهید واعظ*، شهزاد ایرانی پور، میرجلیل حجازی صفحات 29-45

     امروزه تلفیق شیوه های مختلف کنترل آفت یکی از اصول مدیریت آفت می باشد. آنچه در این تلفیق ها اهمیت می یابد، اثرات متقابل این اقدامات و احتمال ناسازگاری بین آنها است. یکی از تلفیق هایی که امروزه مورد توجه است، کنترل تلفیقی کرم قوزه  پنبه و انواع دیگری از بال پولکداران آفت زراعی با استفاده متوالی از زنبورهای پارازیتویید تخم Trichogramma spp. با باکتری(B. t.)  Bacillus thuringiensis علیه لاروهای همان آفت است. اگرچه این دو در توالی قرار می گیرند و می توان با زمان بندی مناسب اثرات سوء را به حداقل رساند، اما به دلیل چند نسلی بودن اغلب آفات هدف از جمله کرم قوزه، احتمال تداخل نسل ها و هم زمانی مراحل لارو و تخم منتفی نیست. مضافا حشرات کامل زنده مانده از تیمار لاروهای آفت می توانند توان زیستی پارازیتویید نسل بعد را تحت تاثیر قرار دهند. لذا اثرات احتمالی تیمار لارو آفت با B.t. روی پارازیتوییدهای نسل بعد نیاز به بررسی دارد. در این بررسی، فراسنجه های زیستی زنبورهای T. brassicae حاصل از تخم های کرم قوزه پنبه که در نسل قبل در سن سوم با غلظت LC20 باکتری B. t. تیمار شده بودند در قالب جدول زندگی- زادآوری در کنار شاهد تیمار نشده ارزیابی شد. بررسی فراسنجه های رشد جمعیت پایدار  T. brassicae نشان داد که هیچ کدام از فراسنجه های زیستی زنبور مذکور تحت تاثیر تیمار باکتری واقع نشد و اختلاف معنی داری بین شاهد و تیمار باکتری مشاهده نگردید. میانگین نرخ تولید مثل خالص (R0) برای دو تیمار، 85/3 ± 22/41، ماده/ ماده/ نسل، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، 009/0 ± 3545/0 بر روز و متوسط زمان یک نسل (T)، 19/0 ± 49/10 روز به دست آمد. بدین ترتیب تیمار باکتری ظرفیت تولیدمثل، نشوونما و زنده مانی این پارازیتویید را تغییر نداده است.

    کلیدواژگان: کنترل تلفیقی، بیمارگر حشرات، پارازیتویید تخم، جدول زندگی- زادآوری
  • مهدی داوری*، فاطمه علی حسین زاده مقدم، ابوالفضل نرمانی صفحات 47-57

    زوال درختان زینتی بیماری مهمی است که در کشورهای مختلف بسیاری از درختان زینتی و جنگلی از جمله زبان گنجشک، اقاقیا، افرا، نارون و نخل های زینتی را همواره تهدید می کند. در تحقیق حاضر، به منظور شناسایی قارچ های همراه زوال درختان اقاقیا در شهر اردبیل، از درختان اقاقیای بیمار نمونه برداری انجام گرفت و با روش های متداول در بیماری شناسی گیاهی، تعداد 150 جدایه قارچی جداسازی و خالص سازی شد. جدایه های قارچی بر اساس صفات ریخت شناختی و یا تلفیق داده های ریخت شناختی و داده های مولکولی بر اساس توالی ناحیه ITS-rDNA و یا ژن TEFمورد شناسایی قرار گرفتند. در این مطالعه، 10 گونه قارچی شامل Fusarium oxysporum، F. solani، Acremonium sp.، Cytospora chrysosperma، Camarosporidiella elongata، Nigrospora sp.، Alternaria alternata ، Epicoccum nigrum، Chaetomium sp. وSordaria macrospora  شناسایی شدند. به نظر می رسد که قارچ های Camarosporidiella elongataو  Cytospora chrysospermaو گونه های قارچی F. oxysporumوF. solani می توانند در انسداد آوندی، سرخشکیدگی و در نهایت زوال درختان اقاقیای فضای سبز شهر اردبیل دخیل باشند. این تحقیق، اولین مطالعه علمی زوال درختان اقاقیا در ایران محسوب می شود. همچنین قارچ Ca. elongata برای اولین بار از ایران گزارش می شود و گزارش قارچ هایAcremonium sp.  وS. macrospora از اقاقیا نیز برای دنیا جدید است.

    کلیدواژگان: سرخشکیدگی، زوال اقاقیا، قارچ بیماری زا، ITS-rDNA، فضای سبز
  • زریر سعیدی* صفحات 59-66

    چکیده در این تحقیق تاثیر آبشویی (آب و صابون مایع به نسبت دو در هزار) در کنترل کنه تارتن بادام در مقایسه با سموم کنه کش، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل شش تیمار و چهار تکرار در شرایط مزرعه در مدت دو سال زراعی در شهرستان سامان چهارمحال و بختیاری بررسی شد. تیمارها شامل کنه کش های برموپروپیلات (به نسبت دو در هزار)، هگزی تیازوکس (یک در هزار)، فنازاکویین (5/0 در هزار)، فن پیروکسی میت (5/0 در هزار) و کلوفنتیزین (75/0 در هزار) و آبشویی بودند، در درختان شاهد فقط آب پاشیده شد. نمونه برداری جهت تعیین تراکم جمعیت آفت سه، هفت، 14 و 21 روز بعد از کاربرد تیمارها صورت گرفت. نتایج سال اول نشان داد که در نوبت های مختلف نمونه برداری، برموپروپیلات بیشترین تلفات و فنازاکویین و کلوفنتزین کمترین تلفات را در جمعیت آفت ایجاد کردند. آبشویی و کنه کش فن پیروکسی میت و هگزی تیازوکس پس از برموپروپیلات در جایگاه دوم قرار گرفتند. در سال دوم برموپروپیلات بیشترین و هگزی تیازوکس کمترین درصد تلفات را در جمعیت کنه تارتن بادام ایجاد کردند. تیمار آبشویی بدون اختلاف معنی داری با کنه کش های فنازاکویین، فن پیروکسی میت و کلوفنتیزین پس از کنه کش برموپروپیلات قرار گرفت. نتایج هر دو سال آزمایش نشان داد که تیمار آبشویی در بیشتر نوبت های نمونه برداری اختلاف معنی داری با سایر کنه کش های مورد استفاده نداشت. به کارگیری این روش علاوه بر کنترل آفت، می تواند در کاهش هزینه های تولید، حفظ دشمنان طبیعی، تمیز شدن گرد و غبار از سطح برگ گیاه، افزایش فتوسنتز گیاه و در نتیجه افزایش کمی و کیفی محصول موثر باشد.

    کلیدواژگان: آبشویی، بادام، کنه کش، کنه تارتن، Schizotetranychus
  • پروین هنرور، مهدی حسن پور*، علی گلی زاده، لیلا متقی نیا، لیلا زنگنه صفحات 67-76

     واکنش تابعی یکی از اجزای مهم در روابط شکارگر- شکار می باشد. این واکنش رفتاری می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف مانند کیفیت گیاهان میزبان قرار گیرد. در این پژوهش، واکنش تابعی لاروهای پشه  شکارگر Aphidoletes aphidimyza نسبت به شته جالیز پرورش یافته روی گیاهان خیار تغذیه شده با مقادیر مختلف نیتروژن (صفر، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) بررسی شد. آزمایش در دمای 1 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و دوره نوری  8 :16 (تاریکی: روشنایی) ساعت انجام شد. تراکم های مختلفی (دو، چهار، شش، هشت، 12، 16و 24) از پوره های دو و سه روزه ی شته جالیز به صورت جداگانه در هفت تکرار در اختیار لاروهای چهار روزه پشه شکارگر قرار گرفت. تعداد طعمه های خورده شده بعد از 18 ساعت شمارش و ثبت شد. تعیین نوع واکنش تابعی و تخمین پارامتر‏های آن به ترتیب با استفاده از رگرسیون لجستیک و رگرسیون غیرخطی در نرم افزار SAS انجام شد. واکنش تابعی شکارگر در تمام تیمارها از نوع دوم بود. نرخ حمله شکارگر در تیمارهای مختلف بین 0623/0 تا 1512/0 بر ساعت و زمان دستیابی آن بین 4646/1 تا 8716/1 ساعت متغیر بود. بیش ترین مقدار عددی نرخ حمله و کمترین مقدار عددی زمان دستیابی شکارگر در تیمار 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. این پژوهش نشان داد که افزودن کود نیتروژن به خاک در کشت خیار می تواند توانایی شکارگری پشه A. aphidimyza را روی شته جالیز بهبود بخشد. با این حال، درک جزییات بیشتر از اثرات سطوح مختلف کود نیتروژن در برهم کنش های گیاه خیار- شته جالیز- پشه شکارگر نیازمند انجام مطالعات بیشتری است.

    کلیدواژگان: روابط شکارگر- شکار، زمان دستیابی، کود نیتروژن، کیفیت شکار، نرخ حمله
  • هادی شهاب غیور، اروج ولیزادگان*، شهرام آرمیده صفحات 77-86

    سوسک چهار نقطه‏ای حبوباتCallosobruchus maculatus  و شپشه گندم Sitophilus granarius از مهمترین آفات انباری هستند که با تغذیه از دانه‏های حبوبات و غلات موجب خسارت‏های سنگین می‏شوند. به‏دلیل اهمیت اقتصادی آفات انباری و مقاوم شدن آنها نسبت به ترکیبات تدخینی رایج، جایگزین کردن ترکیبات مناسب دیگر در امر کنترل ضروری می‏باشد. تحقیقات نشان داده است که اتمسفر تغییر یافته می‏تواند موجب مرگ و میر تعداد زیادی از گونه‏های آفات انباری شود. لذا در این تحقیق، اثر این روش بر پایه استفاده از گازهای دی اکسیدکربن و آمونیاک در داخل شیشه‏های بی‏هوازی علیه حشرات کامل سوسک چهار نقطه‏ای حبوبات و شپشه گندم به تنهایی و در ترکیب با هم، مورد بررسی قرار گرفت. میزان مرگ و میر بعد از 24 ساعت ثبت گردید. مقادیر LC50 دی اکسیدکربن روی حشرات کامل سوسک چهار نقطه‏ای حبوبات و شپشه گندم به ترتیب برابر با 53/1322 و 96/1283پی‏پی‏ام به دست آمد. این مقادیر برای گاز آمونیاک روی دو آفت مذکور به‏ترتیب برابر با 24/250 و 79/366 پی‏پی‏ام بود. مرگ و میر ناشی از اختلاط گاز دی اکسیدکربن و آمونیاک (در مقادیر LC25) روی حشرات کامل سوسک چهار نقطه‏ای حبوبات و شپشه گندم به‏ترتیب 67/86 و 33/93 درصد برآورد شد. اثر غلظت‏های 72/2238 و 78/3630 پی‏پی‏ام گاز دی اکسیدکربن و غلظت‏های 58/426 و 55/549 پی‏پی‏ام گاز آمونیاک روی جوانه زنی لوبیا چشم بلبلی و گندم نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. در تمامی موارد میزان جوانه‏زنی بذور بالای 98 درصد بود.

    کلیدواژگان: اتمسفر تغییر یافته، جوانه‏زنی بذر، سوسک چهار نقطه ای حبوبات، شپشه گندم
  • علی عمرانی*، رامین روح پرور صفحات 87-89

    زنگ سیاه یا ساقه گندم با عامل قارچیPuccinia graminis f. sp. tritici (Pgt) ازمهم ترین و مخرب ترین بیماری های گندم در سراسر جهان می باشد. یکی از نژادهای بسیار پرآزار Pgt، نژاد (Ug99)TTKSK  می باشد که روی بسیاری از ژن های مقاومت به زنگ ساقه پرآزاری داشته و اولین بار در سال 1998 در اوگاندا مشاهده گردید. از سال 1999 تاکنون تعداد 12 واریانت (تغییر یافته ژنتیکی) مختلف از نژاد (Ug99)TTKSK شامل TTKSF، TTKST، TTTSK، TTKSP، PTKSK، PTKST، TTKSF+، TTKTT، TTKTK، TTHSK، PTKTK و TTHST شناسایی شده است (Bhavani et al. 2019). با وجود حضور نژاد Ug99 از سال 2007 در برخی از استان های کشور (طبق گزارشات بین المللی)، تاکنون به طور رسمی هیچ واریانتی از این نژاد در ایران گزارش نشده است. در سال 1395 در منطقه شاوور استان خوزستان آلودگی شدید زنگ ساقه روی رقم چمران 2 (حامل ژن Sr31) مشاهده شد که احتمال حضور نژاد Ug99 یا واریانت های آن را در منطقه شاوور مطرح نمود. بنابراین، چندین نمونه از ساقه های آلوده این رقم جمع آوری و به گلخانه زنگ ساقه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج منتقل شد. سه جدایه از تک جوش های ایجاد شده روی رقم حساس مک نیر 701 تکثیر گردید. مجموعه 20 تایی ارقام و لاین های افتراقی آمریکای شمالی برای تعیین نژاد جدایه ها استفاده شد. یادداشت برداری از واکنش ژنوتیپ های افتراقی بر اساس تیپ آلودگی در مقیاس صفر تا چهار استاکمن و همکاران (Stakman et al. 1962) و نام گذاری نژاد با استفاده از سیستم کددهی جین و همکاران (Jin et al. 2008) صورت گرفت. با توجه به ارزش های تعیین شده برای هر یک از ژنوتیپ های افتراقی، نژاد شناسایی شده از جدایه های منطقه شاوور به صورت TTKTK که واریانتی از نژاد Ug99 می باشد، تعیین شد (شکل 1). این نژاد قبلا از کشورهای مصر، اوگاندا، اتیوپی و کنیا گزارش شده است (Patpour et al. 2016). واکنش هر دو لاین Sr31/6* LMPG حامل ژن مقاومت Sr31 و لاین CnsSrTmp حامل ژن SrTmp و همچنین ارقام تجاری Mv17، فلات، شیرودی و چمران 2 (حامل ژن Sr31) کشت شده به همراه ژنوتیپ های افتراقی در تکرارهای مختلف برای هر یک از جدایه ها به صورت حساسیت کامل (3 تا 4) بود. نژادهای دیگر  Pgtاز جمله نژادهای TKTTF، TTRTF و TTTTF نیز روی ژن مقاومت SrTmp پرآزاری دارند. با توجه به پرآزاری بالای نژاد Ug99 روی بسیاری از ژن های مقاومت به زنگ ساقه (مجموعه ژنوتیپ های افتراقی آمریکای شمالی و تکمیلی) و همچنین نتایج مولکولی پروژه های مطالعاتی در داخل کشور که بیانگر پایین بودن فراوانی ژن های مقاومت موثر نسبت به نژاد Ug99 و واریانت های آن در ارقام تجاری و لاین های پیشرفته و امیدبخش گندم می باشد (Patpour et al. 2014)، بنابراین این مسئله تهدید جدی برای امنیت غذایی کشور محسوب می شود. قبل از گسترش و همه گیر شدن نژادهای گروه Ug99 در داخل کشور می بایست تدابیر لازم همچون وارد کردن ژن های مقاومت موثر در ژنوتیپ های مطلوب و لاین های در دست معرفی در اقلیم های مختلف کشور، اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: ارقام افتراقی، پرآزاری، نژاد TTKTK و Puccinia graminis f. sp. tritici
|
  • Elham Safari, Rouhallah Sharifi *, Saeed Abbassi Pages 1-10

    Abstract Application of defense-inducing compounds such as microbial volatiles is a new strategy for suppression of plant diseases based on plant intrinsic genetic potential. In this study, effect of defense inducing compounds including, benzothiazole, methyl salicylate, methyl jasmonate, butanediol, indole and acetoin were investigated on Gaeumannomyces graminis var. tritici mycelial growthin vitro and on suppression of wheat take-allat greenhouse situation as a completely randomized design. Seeds of wheat cultivar Pishgam were surface sterilized and placed in 100 μM solution of benzothiazole, methyl salicylate, methyl jasmonate, butanediol, indole, acetoin or control (distilled water) for 30 minutes. Seeds were sown in the pots containing pathogen inoculated soil in the greenhouse for 30 days. In vitro experiment showed that indole, butanediol and acetoin as best treatment reduced pathogen mycelial growth only 14.29, 14.29 and 8.27% compared to untreated control. Analysis of plant growth factors showed that defence inducers treatment had no significant effect on root dry weight compared to infected control. In contrast, benzothiazole, acetoin and methyl salicylate significantly increased aerial part dry weight. Moreover, all of the chemical inducers were able to reduce disease severity, significantly. The highest disease suppression were achieved in the case of benzothiazole and acetoin decreasing disease severity by 60.9 and 57.4 %, respectively. Exploitation of plant defense inducers seems to be promising strategy in management of wheat take-all disease.

    Keywords: Disease resistance, Plant defense, Triticum aestivum, Volatile compounds
  • Elham Roozdar, Behzad Habibpour *, Mohammad Saeed Mossadegh, Mohammad Mahmoodi Sourestani Pages 11-27

     In this research after formulating essential oils of Mentha longifolia, Mentha piperita and Oliveria decumbens, quality of the prepared formulations was studied according to the FAO standards. Then insecticidal efficacy of these compounds was investigated in comparison with Dayabon (Dayabon®) and acetamiprid (Mospilan®) against first instar nymphs and adults of Phenacoccus solenopsis in lab and field conditions. The LC50 values of formulated essential oils of M. longifolia, M. piperita, O. decumbens, Dayabon, Dayabon+ sesame oil and  acetamiprid on the adults and the nymphs of P. solenopsis were 164.55, 171.41, 195.92, 6177.85, 3316.58, 69.28 and 49.77, 55.13, 65.32, 4256.10, 2159.89 and 16.45 mg/l, 48h after treatment respectively. Field experiments were also conducted with four replications in a randomized complete block design. The numbers of P. solenopsis (nymph and adult) on branch samples were counted before treatment and 1, 3, 7 and 14 days after treatment. The field bioassay results showed that formulated essential oils had acceptable effects on developmental stages of P. solenopsis. Acetamiprid toxicity was higher than the other treatments but gradually reduced. The total results revealed that formulated essential oils were known as promising compounds in integrated management of this pest.

    Keywords: Acetamiprid, Cotton mealybug, Dayabon, Essential Oils, Formulation
  • Naheed Vaez *, Shahzad Iranipour, Mir Jalil Hejazi Pages 29-45

     Integration of different pest control tactics is a principle in modern pest management. Interaction between different tactics and possible antagonism between them then will become important. A common integration is integration of egg parasitoid, Trichogramma spp. and larvicidal microbial agent, Bacillus thuringiensis against some field crop moth-pests, particularly in bollworm-cotton system. Although sequence of application allows avoiding direct antagonism, but indirect effects on the next generation of the parasitoid via treating the target pest’s larvae is not impossible. Some direct effect via overlapping of different stages of the pest is also possible. Therefore, studying possible maternal effects on parasitoids of the next generation that are developing on B.t.-treated host larvae is required. In this study, response of T. brassicae, was studied on two kinds of hosts; first bollworm, Helicoverpa armigera eggs laid by those females that treated by LC20 of B. thuringiensis in third instar. The second one control (untreated) individuals. Life history parameters were compared between the two groups by two-sided t-test. No significant difference was observed between the two groups. It means that B.t. had no undesirable effect on T. brassicae. The mean value of R0, rm and T were 41.22 ± 3.85 female/female/generation, 0.3545 ± 0.009 /d and 10.49 ± 0.19 d as average of the two treatments. Thus, B. t. is safe for integration with Trichogramma application programs.

    Keywords: Integrated pest management, Entomopathogen, Egg parasitoid, fecundity-life table
  • Mahdi Davari *, Fathemeh Alihosseinzadeh-Moghaddam, Abolfazl Narmani Pages 47-57

     Ornamental trees decline is an important disease that threatens many ornamental and forest trees in the world, including ash, acacia, black locust, maple, elm and ornamental palms. In the present research, in order to characterize the fungal agents associated with black locust decline in Ardabil, samples were collected from black locust trees with typical dieback and canker symptoms from green spaces. 150 fungal isolates were isolated and purified using routine plant pathology methods. Identification of species was carried out using morphological and molecular sequence data of the ITS regions or TEF gene. In this study, 10 fungal species including Fusarium oxysporum, F. solani, Acremonium sp., Cytospora chrysosperma, Camarosporidiella elongata, Nigrospora sp., Alternaria alternata, Epicoccum nigrum, Chaetomium sp. and Sordaria macrospora were identified. It seems that Camarosporidiella elongata, Cytospora chrysosperma, Fusarium oxysporum and F. solani are likelyinvolved in the vascular obstruction, dieback and eventually black locust trees decline in green space of Ardabil. This is the first study on the occurrence of black locust decline in Iran. Among the identified isolates, Ca. elongata is reported for the first time in Iran. Acremonium sp. and S. macrospora are new reports on black locust host worldwide.

    Keywords: Dieback, Black locust decline, Pathogenic fungus, ITS-rDNA, Green space
  • Zarir Saeidi * Pages 59-66

    Abstract In this study the effect of washing (soap at the rate of 2/1000) was compared with some acaricides in control of the almond spider mite in the field conditions based on the completely randomized block design during 2009-2010. Treatments included bromopropylate (at the rate of 2/1000), hexythiazox (1/1000), fenazaquin (0.5/1000), fenpyroximate (0.5/1000), clofentizin (0.75/1000) and washing (with soap at the rate of 2/1000). Water spray was used as control. Pest population density was recorded 3, 7, 14 and 21 days after treatments. Results of the first year showed that bromopropylate had the highest mortality, while fenazaquin and clofentizin treatments caused the least mortality in the pest population at different sampling times. Washing, fenpyroximate and hexythiazox treatments ranked the second after bromopropylate. In the second year, bromopropylate and hexythiazox treatments caused the highest and lowest mortality in the mite population, respectively. Washing was not significantly different with fenazaquin, fenpyroximate and clofentizin and ranked after bromopropylate. Comparing mean mortality of the mite (adults and nymphs) in both years of study showed that there was no significant difference between washing of the infested trees and application of acaricides at different sampling times. Using this method, in addition to the pest control, can reduce the production cost, protect the natural enemies and increase the plant photosynthesis.

    Keywords: Almond, Acaricide, Schizotetranychus, Spider mite, Washing
  • Parvin Honarvar, Mahdi Hassanpour *, Ali Golizadeh, Leila Mottaghinia, Leila Zanganeh Pages 67-76

     The functional response is one of the important components of predator-prey interactions. It can be affected by different factors such as host plant quality. In this research, the functional response of the predatory gall midge Aphidoletes aphidimyza larvae to the nymphs of the melon aphid, Aphis gossypii reared on cucumber plants amended with different levels of nitrogen fertilizer (0, 100, 150 and 200 kg/ha) was investigated. The experiments were carried out at 25±1 °C, 60±5 % RH and a photoperiod of 16: 8(L: D). Different densities (2, 4, 6, 8, 12, 16 and 24) of mixed 2- and 3-d old nymphs of the aphid were separately offered to 4-d-old predator larvae. The numbers of killed preys were recorded after 18 h. Logistic and nonlinear regression analyses were used to determine the type of functional response and estimate of attack rate (a) and handling time (Th) parameters, respectively. At all treatments, the predator exhibited a type II functional response to change in A. gossypii density. The attack rate and handling time of the predator were ranged from 0.0623 to 0.1512 h-1 and 1.4646 to 1.8716 h, respectively. The highest value of attack rate and the lowest value of the handling time of A. aphidimyza were obtained at treatment of 200 kg/ha nitrogen. This study revealed that adding nitrogen to the soil in cucumber cultivation can improve the predatory ability of A. aphidimyza on A. gossypii. However, for understanding further details of the effects of different levels of nitrogen fertilizer on cucumber- A. gossypii- A. aphidimyza interactions, further studies need to be carried out.

    Keywords: attack rate, Handling time, Nitrogen Fertilizer, predator-prey interactions, prey quality
  • Hadi Shahab Ghayoor, Orourj Valizadegan *, Shahram Aramideh Pages 77-86

     Callosobruchus maculatus and Sitophilus granarius are two of the most important pests of stored products and cause heavy damage. Due to economic importance of stored product pests and resistance potential of them to conventional fumigants, it is necessary to replace these insect control agents with novel and safe compounds. Modified atmosphere is a valuable method to control some stored product pests. In this research effect of this method based on the use of carbon dioxide and ammonia was evaluated against adult stages of C. maculatus and S. granarius alone and in combination with each other in glass anaerobic jars. Mortality was recorded after 24 h. The LC50 values of carbon dioxide for C. maculatus and S. granarius were estimated 1322.53 and 1283.96 ppm, respectively. The LC50 values of ammonia for these pests were estimated 250.24 and 366.79 ppm, respectively.The mixture of carbon dioxide and ammonia (in LC25 values) caused a mortality rate of 86.67 and 93.33 % on the adults of C. maculatus and S. granarius respectively. The effects of carbon dioxide and ammonia were also evaluated against germination rate of cowpea and wheat seeds at 2238.72, 3630.78 and 426.58, 549.55 ppm, respectively. Germination rate was up to 98 percent.

    Keywords: Modified atmosphere, Seed germination, Callosobruchus maculatus, Sitophilus granaries
  • Ali Omrani *, Ramin Roohparvar Pages 87-89

    Black or stem rust caused by Puccinia graminis f. sp. tritici is one the most important and destructive fungal disease of wheat worldwide. One of the most virulent stem rust races, having virulence on many stem rust resistance genes, is the race TTKSK (Ug99) which was first observed in Uganda in 1998 (Pretorius et al. 2000). Since 1999, 12 different variants of the race TTKSK (Ug99) have been identified worldwide, including TTKSF, TTKST, TTTSK, TTKSP, PTKSK, PTKST, TTKSF+, TTKTT, TTKTK, TTHSK, PTKTK, and TTHST (Bhavani et al. 2019). Despite the presence of this race in some provinces of the country since 2007, none of the variants of the race Ug99 have not yet been reported from Iran. In 2016, in the Shavoor district of Khuzestan province, severe stem rust infection was detected on Chamran2 cultivar (harboring the Sr31 gene). This evidence raised the possibility for the presence of Ug99 or its variants in the Shavoor region. The infected stem and leaf samples were collected from this cultivar and transferred to the cereal rusts greenhouses at Seed and Plant Improvement Institute. Three single-pustule isolates were multiplied on susceptible cultivar McNair 701. A set of 20 North American differential cultivars employed to determine the race. Phenotyping reaction (infection type) was carried out based on the 0 to 4 scale (Stakman et al. 1962) and the race designation was done based on Jin et al. coding system (Jin et al. 2008). Based on the values ​​determined for each of the North American 20-genotypic differential genotypes, the Shavoor region isolate was identified as TTKTK, which is a variant of the Ug99 race (Figure 1). Previously this race has been reported from Uganda, Ethiopia, and Kenya (Patpour et al. 2016). The reaction of both the Sr31/6*LMPG line carrying the Sr31 resistance gene and the CnsSrTmp line carrying the SrTmp < /em> gene and Mv17, Falat, Shiroudi, and Chamran2 cultivars, which were confirmed by molecular analysis of the Sr31 resistance gene, in all replicates was susceptible to the isolate (3-4). Other races of Pgt, including TKTTF, TTRTF, and TTTTF, are virulent on the SrTmp < /em> resistance gene. It worth mentioning that this race is highly virulent and has very high pathogenicity (infection north American differential line and advances lines of wheat) and previous molecular studies have shown low frequency of effective resistance genes to Ug99 and its variants in commercial cultivars, advanced and promising wheat lines in Iran (Patpour et al. 2014); hence, this issue is a serious threat to the country's food security. Before the epidemic of this race, appropriate measures must be taken in to account including the introduction of effective resistance genes against the TTKSK (Ug99) and its variants in desirable genotypes that are widely cultivated under various climatic regions across the country.

    Keywords: Differential cultivars, Puccinia graminis f. sp. tritici, race TTKTK, virulence